Kinderen: lang leven de lege portemonnee

Maar hoe krijg je hem weer gevuld?

Geniet er nog maar even van! Van de rust, de slaap en je luxe leven. Het zijn opmerkingen die ik tijdens mijn zwangerschap veelvuldig heb gehoord. Mijn ‘luxe’ leven is verleden tijd.
Etentjes zijn te duur, shoppen heeft geen prioriteit meer en spontane vakanties? Dat hoort bij een vroeger leven.
Al het geld wat je ooit over hield wordt besteed aan pampers, billendoekjes, nieuwe kleren en heel veel melk! Ohja! Vergeet niet te sparen want dat rijbewijs en schooldiploma komen er ook niet voor niets! Kortom, een kind is duur. Heel duur.

Nu ik zelf 5 maanden moeder ben kan ik zeggen dat ik het niet helemaal eens ben met het beeld wat mij een jaar geleden geschetst werd. Natuurlijk is je uitgaven patroon veranderd en is het leven duurder geworden. Maar toch zie ik mogelijkheden. Mogelijkheden om de kosten hier en daar wat te beperken zodat je vroegere leven niet volledig in de ijskast gezet hoeft te worden.

Uitstapjes

Er is niets leuker dan met je kleine op pad te gaan. Zoveel nieuwe activiteiten bieden zich aan wanneer je een kind hebt gekregen. Waar je eerst heel de dag naar de stad ging, lunchen, terrassen en shoppen ga ik nu naar de dierentuin, kinderboerderij of het kabouterpad. Jammer genoeg kosten veel activiteiten geld en is je portemonnee inderdaad leeg aan het einde van dag.

Hierbij wat tips voor goedkope (re) uitjes:

  • Veel pretparken, dierentuinen en speelparadijsen zijn gratis voor hele jonge kinderen (vaak t/m 2 jaar).
  • Social Deal, en je hebt wel meerdere van dit soort korting sites, heeft regelmatig leuke deals voor dagjes uit. Ook supermarkten hebben door het jaar heen spaaracties voor pretparken, dierentuinen etc.
  • Waarom per se naar een groots park? Wandelen in de bossen, picknicken bij het water of thuis lekker knutselen kan net zo fijn, gezellig en leuk zijn! Het gaat tenslotte om de tijd samen toch?

Verzorging

De allergoedkoopste manier om je baby te voorzien van eten is natuurlijk de borstvoeding. Altijd bij de hand en het kost niets😏. Nu ben ik me er van bewust dat dit helaas niet voor iedereen weggelegd is of dat je als moeder zijnde er voor hebt gekozen om geen borstvoeding te geven.
Luiers. Je hebt ze nodig in overvloed. Iedere keer verbaas ik me over het feit dat ze alweer (!!) op zijn. Koop de luiers altijd in de reclame. Iedere week zijn ze wel bij een winkel in de aanbieding. Op internet heb je verschillende websites waar je de luier aanbiedingen van de week kunt checken. Even googelen en het scheelt je zo een paar euro’s. Een aantal winkels (de wehkamp bijvoorbeeld) bieden maandboxen aan. Deze zijn in verhouding goedkoper dan losse luier verpakkingen.
Billendoekjes, billen zalf, wasgel, huidolie, opvolgmelk en alle andere verzorgingsproducten, koop ze bij drogisterijen en niet bij de supermarkt. Daar wordt het altijd duurder verkocht.
Kijk ook eens naar huismerken. Vaak zijn die net zo goed als de merken pamper, zwitsal, sudocrème etc. maar een stuk goedkoper.

Sparen

Ik kan niet ontkennen dat een kind meer geld gaat kosten gedurende het ouder wordt. Schoolreis, boeken, inschrijfgeld, sportclubs, zak en kleedgeld, rijbewijs en ik kan nog wel even doorgaan. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met sparen voor deze grote uitgaven. Want om tegen die tijd in één keer 2000 euro inschrijfgeld neer te leggen voor de studie lijkt me een uitdaging.
Direct na haar geboorte heb ik een regenboogrekening voor haar geopend. Iedere maand maken mijn partner en ik hier een vast bedrag naar over. Dit staat automatisch ingesteld zodat we het door omstandigheden niet kunnen vergeten.
Verder maak ik (een gedeelte) van de kinderbijslag over op deze rekening.
Het is leuk om te zien dat ze na 5 maanden al een mooi bedrag op haar rekening heeft staan. Het motiveert om er mee door te gaan maar het geeft tegelijkertijd rust dat je weet dat je nu al geld voor haar opzij hebt gezet.

En dan nog even dit..

Vergeet tenslotte niet in je omgeving na te gaan of er familie, vriendinnen of kennissen zijn die net uit de baby’s/kinderen zijn en spullen over hebben. Die je gratis of voor een mooi prijsje over kan nemen. Mijn vriendinnen hebben de baby fase net gehad dus daar heb ik veel kleertjes van kunnen gebruiken. Super fijn!

Of struin lekker rond in de kringloopwinkel, marktplaats of de plaatselijke facebook ruil pagina. Je vindt de leukste dingen voor een habbekrats. Jonge kinderen groeien overal zo snel uit dat het zonde is om alles nieuw aan te schaffen. En heb je iets zelf niet meer nodig? Verkoop het dan weer.

Mocht je vriendinnen, of andere mensen die dicht bij je staan, hebben die net ouder zijn geworden: vraag aan hen wat je echt nodig hebt en wat niet. Ze hebben hier ervaring mee en kunnen je hier en daar wat op weg helpen. Bijvoorbeeld: een flessenopwarmer? Waarom niet gewoon de magnetron gebruiken? Het zijn de simpele dingen die het verschil kunnen maken. Met een beetje creativiteit, en niet direct meegaan in de commercie, kom je al een heel eind.

De allerlaatste tip heb ik gekregen van de lactatiekundige tijdens de borstvoedingscursus. Ik ben haar nog steeds dankbaar voor de tip en heb er zelf veel aan gehad. Deze tip is alleen van toepassing als je borstvoeding geeft of wil gaan geven. Overal zie je hele dure kolfapparaten van over de honderd euro. Zij gaf aan dat je bij bol.com voor twee tientjes een perfect kolfapparaat hebt (ze zien er uit als een lieveheersbeestje). Ik heb deze gekocht en inderdaad! Hij is geweldig! In alle hectiek van de zwangerschap ben je snel geneigd om voor de bekende merken te gaan maar ik ben blij dat ik dat in dit geval niet gedaan heb!

Heb jij nog andere bespaartips voor jonge moeders zoals ik? Deel ze vooral!