De decembermaand is weer van start gegaan! Je kunt de radio niet aanzetten of ‘All I Want for Christmas Is You’ schalt door je auto. Kerstmarkten, oliebollen, kerstkransen, kerstbomen, de top 2000 en andere lijstjes van het afgelopen jaar.. je kunt er niet meer omheen. Heerlijk met een dekentje en een warme chocomel op de bank, de decembermaand brengt gezelligheid met zich mee.

Maar naast gezelligheid wordt december ook wel de duurste maand van het jaar genoemd. Cadeautje hier, cadeautje daar. De schoen moet gezet worden, onder de kerstboom horen pakjes en wat is er leuker dan het jaar afsluiten met cadeautjes voor elkaar? Er rest dus nog maar één vraag: Hoe komt jouw portemonnee de decembermaand door?

Ben je bewust van het feit dat winkeliers ingesteld zijn op deze maand en er voor proberen te zorgen dat je portemonnee niet al te zwaar meer aanvoelt aan het begin van het nieuwe jaar. De etalages zijn mooi aangekleed en de ramen zijn bedekt met sale stickers. Als consument wordt je oog ernaartoe getrokken (want laten we eerlijk zijn, wie is er niet gevoelig voor?) en de zin om te shoppen verdubbelt direct. Maar laat je niet te snel beïnvloeden door de stuntprijzen en mooie deals.

De consumentenbond heeft in 2014 namelijk een onderzoek gedaan naar (online) kortingen van grote winkels. Wat bleek: producten die je aan het einde van het jaar kocht met korting waren in het begin van het jaar goedkoper. Dus de uiteindelijke korting die het je oplevert valt vies tegen. De consumentenbond noemt als voorbeeld:

Zo kostte een Playmobil-politiewagen bij bol.com in september dat jaar nog 27,99 euro, terwijl deze in oktober als aanbieding werd afgeprijsd van 31,99 euro naar 29,99 euro.

Bekijk de prijs van de producten die je koopt dus kritisch! Vergelijk eventueel met andere aanbieders.

Wacht niet tot de feestdagen naderen met het kopen van je cadeautjes of andere producten. Zie je eerder in het jaar al een product liggen voor een mooie prijs? Neem die dan alvast mee voor later in het jaar.

Ren niet direct naar de winkel om producten nieuw aan te schaffen. Tegenwoordig heb je op Facebook allerlei groepen (vaak heeft elk dorp/gemeente wel zo’n groep) waarin spullen gratis, op basis van ruilen of goedkoop worden aangeboden. Snuffel daar eens tussen. Vergeet hierbij zeker Marktplaats niet!

Loop eens binnen bij bijvoorbeeld de Action en Xenos. Voor een klein bedrag kun je daar meerdere goedkope cadeautjes halen. Een bijkomend voordeel is dat je met hetzelfde bedrag wat je in een andere winkel aan één cadeau besteed, je in deze winkels er meerdere cadeautjes van kunt kopen. Hoe leuk is dat!

Naast het cadeautjes kopen hapt het kerstmenu tevens een gat in je budget. Maar waarom moet er een hert, konijn, kalkoen of ander duur vlees geserveerd worden? Wanneer mensen al denken aan het kerstmenu slaat de paniek en stress toe. Kijk eens verder dan de gebruikelijke menu’s die jaarlijks de revue passeren. Gebruik je creativiteit! En daarbij, het gaat toch om het samen zijn? Het is tenslotte geen wedstrijd wie aan het einde van de avond de meest opgeblazen buik heeft van het vele eten!

Een andere tip wat betreft het kerstmenu is om iedereen een bepaald gerecht mee te laten nemen. Op deze manier bespaar je de kosten!

Laat je niet leiden door de sfeer die hangt in de winkels en de innerlijke drijf om de kerstboom vol te leggen met prachtige grote cadeaus. Vraag jezelf af bij de aankopen die je doet; ‘heb ik dit echt nodig?’ ‘Is dit de prijs die ik ervoor wil betalen?’ En dan zul je zien dat je 1 januari niet hoeft te starten met restjes uit de vriezer en droog brood!

Hoe overleef jij op financieel gebied de decembermaand? Laat het mij weten in een reactie!

Meer budgettips ontvangen? Check mijn Facebook pagina!